Petek temizliği nedir?
Petek temizliği, kalorifer petekleri kullanılmaya başlandıktan belirli bir zaman sonra peteklere yapılması gereken bir bakımdır. Bu bakım ile, peteklerde biriken tortu, kum, kireç ve çamurları temizlenir ve sıcak suyun petek içinde rahat dolaşımı sağlanır.
Peki, petek temizliği nasıl yapılır? Etkili ve doğru petek temizliği için nelere dikkat etmek gerekir?
Petek temizliğine başlamadan önce, kombi ya da kazan 50 °C çalıştırılır ve kalorifer peteklerinin giriş ve çıkış sıcaklıkları ölçülerek not alınır. Ardından kalorifer tesisatı içerisinde bulunan su tahliye edilir. Petek temizleme makinesi tesisata bağlanır ve petek temizleme kimyasalı sisteme enjekte edilir. Kombi 50°C çalıştırılarak, sistem içerisine enjekte edilen petek temizleme kimyasalının sistemde dolaşımı sağlanır.
Etkili ve doğru petek temizliği için dikkat edilmesi gereken maddeler şunlardır:
Temizleme makinesi, herhangi bir petekten veya kombinin altından tesisata bağlanır. Banyoda havlupan var ise, burası bu iş için en doğru yerdir.
Kombi kapatılır, tahliyeden su boşaltılır.Bundan sonra temizleme makinesinin haznesine sadece su koyularak petek vanalarının tamamı açık konuma getirilir ve 5 dakika boyunca çalışır sistemdeki kaba kir alınır, su boşaltılır.
Bir sonraki aşamada, makineye petek temizliği için özel geliştirilen kimyasal konulur, makine tekrar çalıştırılır ve kimyasal tüm peteklere yayılır.
İlacın tesisata yayılmasının ardından tüm peteklerin vanaları kapatılır ve sadece bir tek peteğin vanası açılır. Böylece gücün tamamı bir peteğe verilir ve güçlü bir dolaşım oluşturulur. Ardından temizlenen peteğin vanası kapatılır ve diğeri açılır. Bu işlem, her peteğe sırayla uygulanır.
Her bir petekte bu işlem yapıldıktan sonra tüm petek vanaları açılır ve kirli su makineden boşaltılır. Ardından başka bir kimyasal ilave edilerek durulama işlemi başlar. Bu işlem süresince petek vanalarının açık olması gerektiğini unutmayın.
Bu noktada, artık peteklerin içerisindeki kir, kurum ve kireç çözülmüştür. Bu pisliğin dışarı atılması için tesisata bağlı hortumlardan biri çıkarılır, petek temizleme makinesine su doldurulur ve temiz su gelene kadar makine çalıştırılır.
Peteklerden temiz suyun geldiği görüldüğünde, petek temizleme makinesi sistemden sökülür. Kombi filitreleri temizlenir ve başka bir koruyucu sistem devreye girer. Kontroller yapılır, peteklerin havaları alınır ve vanaların ayarları yapılarak temiz petekler kullanıma hazır hale gelir.
Düzenli şekilde petek temizliği yapılan yerlerde, kombi ve kalorifer sistemlerinde petek temizliği işlemi ortalama 2 saat kadar sürer. Daha önce hiç petek temizliği yapılmayan yerlerde ise bu işin tamamlanma süresi 3,5 – 4 saati bulabilir.
İyisi mi siz, kış aylarında eziyet çekmemek için petek temizliğini havalar soğumadan yaptırın ya da evinizin ısınmadığını, peteklerinizin bazı kısımlarının ısındığını bunun da yetmediğini gördüğünüzde hemen konunun uzmanlarıyla iletişime geçin.